Marvel.

Jag hann visst uppdatera idag också! Jag red aldrig Hollie idag, då jag tyckte att det blev för stressigt att hinna med. Hästarna kom in efter tre och jag ska vara fixad och klar att gå bort halv 7. Marvel tar ju mer tid i och med hans mugg. Skönt att slippa stressa! Jag har bokat in lektion för AK imorrn också! Ska nog upp på vinden och rota fram ett fint schabrak och lindor. Det är det värt!=)
Marvel var i alla fall mycket bättre idag än igår. Jag övade på samma saker och det hade verkligen gett nåt igår. Var noga med att fattningen skulle komma exakt där jag ville och sedan att han skulle vända utan att falla mot väggen eller peta ut bogen. Det är jättejobbigt för han, men nyttigt!
I slutet testade jag några fattningar från skritt och se, det gick med bara nått travsteg innan! Himla fin häst alltså!
Ska bli så roligt att få rida för AK imorrn också. Hon kommer se massa saker som jag sen kan känna och jobba på själv. Hoppas jag.
Gott nytt år alla fina läsare!
Fantastica i sommarhagen!
<3

Marvel och Hollie.

Jag glömde kameran idag!
Marvel fick sig sitt galoppjobb. Han tyckte det var skitjobbigt, men jag tyckte det var helt nödvändigt och som vi alla vet så vinner jag. Värmde upp i trav först och gjorde övergångar som de tidigare dagarna. Efter skrittpausen jobbade jag på en volt med galoppfattningar och volter i volten. Han har en tendens att försvinna med bogarna, så det var mycket vända som blev dagens övning. Tror det var nyttigt och vi ska fortsätta imorrn.
Hollie är en ridskoleponny som kom samtidigt som Marvel. Hon var tokpigg idag, trots att Jossan redan ridit henne (vilket Kajsa inte visste när hon bad mig). Rolig var hon faktiskt, men pigg! Jobbade mest på att hon skulle stressa av och rastas, så det blev inte så mycket mer än trav och galopp på volter och fyrkant.
Imorrn ska jag nog rida båda två igen. Det blir skoj=) Och hinner jag inte uppdatera här, så vill jag önska er ett gott nytt år, alla fina läsare!
<3

Marvel och Rocky.

Jag vill börja med att säga att jag tagit flera fina bilder på Marvel och Rocky idag, men jag råkade radera dom allihopa. Tar med kameran imorrn också. Hoppas batteriet räcker.
Fick i alla fall rida Marvel idag igen. Tyckte han borde få gå ut. Det var ljust ute och då ska man passa på. Men huvvaligen vad det blåste! Han var på tårna hela vägen, men skötte sig ändå bra. Red bara grusvägen fram och tillbaka, ville inte äventyra och riskera att få en gren i huvudet eller nåt. Gick sen in i tältet en sväng också och jobbade vidare på gårdagens övergångsövning, samt tog lite galopp. Han svarade bättre framåt idag, men det kan nog ha haft lite med vädret att göra:P Bakåt var svårare. Imorgon ska jag galoppera lite mer tänkte jag och jobba mer där, för att variera lite.
Red sedan Rocky i tältet. Han var också taggad men skötte sig riktigt bra. Jag red på en åttvolt i trav med skrittövergång vid X, efter uppvärmningen. Han svarar jättebra för sätet, så jag tränade mig själv på att behålla bjudningen i avbrottet och försöka göra avbrottet genom att sitta emot. Så småningom gock jag över till att göra halvhalter med sitsen (magen). Så man kan säga att jag har tränat på att göra halvhalter med magen idag. Så himla roligt att rida på en så fin och känslig häst!
Som sagt så missade jag ju lite med bilderna, men håller på att ladda upp två filmer nu, som jag slänger upp i ett inlägg senare. Håll tillgodo!
<3

Marvel och Madicken.

Idag har jag ridit inte midre än TVÅ ridskolehästar. Jag har gjort det och återigen glatts åt att jag är uppvuxen och fostrad på Sorunda Ridklubb bland fantastiska människor och fantastiska hästar. Det är bara därför jag kan känna mig så trygg i stallet som jag gör.
Hursomhelst. Marvel, en femårig valack som är ny på ridskolan. Lite vingel och lite svag, framförallt i galoppen, men riktigt, riktigt trevlig! Bra huvud och rör sig bra. Jag jobbade med att rakrikta på långsidorna och sakta av till skritt före hörnen, dvs övergångar. Jag tycker att han behöver bli kvickare för hjälperna, så kommande veckan ska jag försöka fokusera på det. Ska få rida han tills jag åker!:D
Madicken är en C-ponny som stått på ridskolan läääänge. Hon heter egentligen Miss Maniac, men just nu är hon rätt lugn faktiskt. Lite stålspett och vääääldigt långt till bakbensaktivitet var det idag. Jag ponnyred lite i början och försökte jobba fram en bjudning och hon blev relativt fin i slutet, faktiskt! Galoppen är typ femtaktig, så jag höll mig till traven efter uppvärmningen. Jobbade ungefär lika som med Marvel, fast här gjorde jag halvhalter och temposkillnader istället för övergångar. Behöver nog egentligen göras i ett par veckor, men vi båda mådde nog gott av den här erfarenheten. Madicken är söt!
Madicken som jag red idag och Svarten som jag red igår.
Bilderna lånade från Sorundas hemsida.

<3

Lära-känna-nivån.

Känner att jag kanske ska ta och skriva lite mer om hur jag ser på det jag kallar för att lära känna hästen först. En av mina tränare sa alltid förut att det är bra att jag är så mjuk i min ridning och att jag när jag sitter upp på en ny häst, ger den en chans att känna in mig och mina kommandon.
Detta har jag tagit åt mig väldigt mycket och försöker att alltid ge hästen en stunds invänjning innan jag börjar kräva massa saker av den. Självklart ska grundläggade saker fungera som start, stopp, svänga, flytta. Men att göra det i form eller med aktivitet kan faktiskt vänta 5 minuter. Man kan jämföra det med att du träffar en ny person. Du börjar kanske inte med att fråga: "Hur var din uppväxt då?" utan du börjar med grunderna, namn, ålder osv, och sen kan du gå in djupare på saker du är intresserad av.
Herregud, detta håller på att spåra. Det gör inget. Jag tror vi är på samma sida, eller hur? Behandla andra som du själv vill bli behandlad.
<3

Rocky och Svarten.

Nu tar det sig på hästfronten, brabra! Jag fick rida Rocky igår och Svarten idag.
Rocky är A-K's häst. Snäll och superfin! Jag red honom ett par gånger i somras, men då bara ut. Igår red jag i ridhuset och valde att lägga passet på en "lära-känna-nivå" Jag tycker det är otroligt viktigt att presentera sig för hästen i början. Respekt kallas det. Det fick bli ett lättare pass med volter, fyrkant och serpentiner där jag fokuserade på takt och tempo. Passade oss utmärkt igår.
Svarten är en ridskolehäst och här fick jag korta ner den softa ridningen ("lära-känna-nivån"). Jag kände direkt jag satt upp att jag skulle behöva jobba för att få tillbaka nåt idag. Han tog inte ett enda steg själv under hela passet. Sjukt seg. Jo, när jag travade av så kändes det som om bakbenen var nästan igång. Jag tror att 20 minuter till hade gjort susen, men så skulle de bara rastas lite och då ville jag inte/orkade jag inte ta det längre. Jobbade mycket med övergångar trav-galopp-trav. Travade långsidorna och galopperade kortsidorna. Han är inte bara seg utan lite känslig i munnen, vilket gör att om man råkar göra en halvhalt för tydligt så stannar han. Ojojoj..
Hursomhelst. Jossan hade en lektion samtidigt som vi red och när jag travar förbi flyger ett "Ihop med skulderbladen, Maria!" genom luften. Jag tycker om att vara hemma och bli rättad i farten. Det behövs mycket träning och tanke, men det startar alltid med att någon säger nåt. Jossan är alltid den personen och jag gillar det!
Zaranka och jag sista dressyrträningen före jul. Knoppad och allt!:D
<3

Nya läsare? Haha:P

Haha! Nu måste bloggen varit på förstasidan eller nåt, för det har droppat in fyra kommentarer från folk jag inte känner:P. Jag kan visst vinna en tandblekning. Jag visste inte att jag behövde det. Tycker mina tänder fungerar bra till att både tugga och le med. Sen var det nån som visst (inte) hade bloggat om min blogg. Sen var det två fina adventshälsningar. Dom gläds jag åt. Tack och detsamma!
Sen var det Sara, självaste inspirationen till åsiktinlägget, som kommenterat. Ska vi kanske se till å ses i dagarna som kommer? Tycker jag det.
Jag hoppas på lite stall åtminstone i jul och lite rida och mysa med tjocka ponnymanar! När jag kommer tillbaka till Piteå står det en röd fara och väntar på mig! Hosse är tillbaka! Hoppas ändå på att få rida lite på Piero till våren, han är rolig!
Pixie ligger här brevid och sover.
<3

En åsikt.

Jag fick mig en bloggtanke igår, så är får ni höra. Jag tänker ofta på det här inlägget i saras blogg, men också på det inlägget hon skrev om ridskoleryttare. I ridskoleryttarinlägget skrev Sara om hennes åsikt kring det här med att många kommer till stallet så kort tid innan de rider, och sedan drar en rotborste över dom, kastar på grejerna och går ut. Som Sara skrev då: Under den tiden du har lektion så är hästen som din egen häst. Skulle du göra så om det var din egen häst?
På klubben jag rider nu, så är det bestämt att man ska vara på plats 20 minuter före lektionen. Då delas hästarna ut och man får gå att göra iordning. Våran grupp följer inte detta, när vi väljer hästar så gör vi det en halvtimme innan. Jag kan inte för min värld förstå hur man hinner rykta, visitera, sadla, tränsa, byta om och gulla och mysa med hästen på så kort tid. 20 minuter är ingen tid alls. 30 minuter hinner man ja, knappt rykta på och absolut inte gulla och bekanta sig med hästen.
Det är så himla viktigt när man bara rider en gång i veckan, men ändå verkar inte detta uppmuntras. Och de märks på pälsen på hästarna. Visst de går ute dygnet runt med täcke på sig och då blir dom rätt äckliga i pälsen, men om ALLA elever skulle rykta sin häst före passet, så skulle de vara superfina! Jag vet inte hur det är de andra dagarna i veckan, eller ens i alla andra grupper, men efter vad jag sett, så är det viktigare att hänga och snacka mycket/stanna hemma längre, än att rykta ordentligt före passet.
Jag ser det här som en utmaning. Jag går och ryktar 50 minuter före passet börjar. Då har jag god tid på mig och min häst är lugn och avspänd innan jag går in i ridhuset. Goda förutsättningar!
Hoppas ni som läser det här tar er en lite längre rykt nästa gång. Läsa Saras blogg också! Den är bra den!
<3

Torsdag 15 December-Uppdatering!

Jag inser att jag missat den här bloggen lite:P Jag SKA verkligen försöka ta upp den lite igen!
Jag har börjat rida en häst som heter Piero litegranna. Han är 11 år, superfin och under utveckling, vilket är roligt! På lektionerna har jag ridit en häst som heter Zaranka, han är 7 år och lite grön, speciellt i hpppningen. Det har varit väldigt utvecklande för mig att sitta på en häst där man måste göra mycket, men inte för mycket och där balansen är a och o.
Igår var Zaranka dock halt så jag fick rida Charley. Synd att inte få rida Zaranka sista gången, men Charley är en stjärna så det gick fint! Vi hoppade en klurig bana och det var sköj!
Idag har jag tömkört Pirre. I början fattade han inte riktigt vad jag ville. Det är så där när det är nya kommandon (han är ju van med Amanda) och en ny som drar i spakarna, men efter typ 10 minuter började jag kunna styra och stanna ordentligt.
Jag jobbade i alla gångarter, men trav och galopp bara på volt. Testade också att flytta han lite i båda varven. Vänster gick nästan inte alls, medan höger gick riktigt bra. Knöligt det där, tåls att jobba vidare på. I slutet blev han riktigt fin och jag kunde byta medllan gångarterna fort och byta varv utan att han sprang iväg. Han jobbade också på bra med ryggen efter typ halva passet, så jag är väldigt nöjd!
Det är roligt att jobba från backen ibland. Man ser bättre, och slipper tänka på sin egen sits. Sen får man ju motion också;).
<3

RSS 2.0