Tisdag 30 Augusti-Hosse.

Idag fick Hosse gå ut i skogen och lufsa. Jag själv passade på att träna styrka. Först värmde vi upp i skogen och sen red jag slingan ett varv och stod i stigbyglarna hela tiden. Skritt, trav och galopp. Satt och med en lägre hand än vanligt och lät honom söka sig neråt och jobba med ryggen på egen hand. Han var bara pyttelite stark i höger tygel och annars jättefin! Så efter ett varv på slingan skrittade vi nöjt hem, var bara ute kanske 35 minuter.
Imorrn ska han få en vilodag och så kör vi ett dressyrpass på torsdag, om inte matte vill rida?
<3

Måndag 29 Augusti-Hosse.

Idag red jag på banan. Tänkte att jag ville variera hans sinnesintryck, så jag slängde fram lite bommar på marken och jobbade över.
Först red jag iaf fram, kort uppvärmning i galopp och sen jobbade jag med att få ut honom och forma sidorna på volt. Fungerade riktigt bra! Det är så himla roligt att det känns som han utvecklas och blir bättre för varje dag.
Sedan jobbade jag över en halvlång travbomserie, 5 bommar. Okej, den var inte lång:P. Jobbade med att hitta en bra takt och med att han inte ska rusa in. La också upp stigbyglarna, för min egen balans skull. Det funkade riktigt fint över travbommarna och jag varierade övningen med att vända snävare mot bommarna och därmed rakrikta tidigare. Funkade bra!
Galoppbommarna var tre på en volt. Han blev lite rusig så jag jobbade med att sakta av före bommarna och skritta och sedan ta galopp. Det funkade faktiskt bra tillslut. Han var inte rädd för plastbiten som blåste och la sig vid bom 2 och han landade nästan alltid i rätt galopp!
Han kändes mycket piggare idag och det gläder mig. Vakna Hosse is back! Imorrn blir det uteritt igen.
<3

Söndag 28 Augusti-Hosse.

Idag tänkte jag mig en uteritt och som tur var hittade jag Rebecca i stallet som också skulle rida ut. Vi letade nya stigar i skogen. Tyvärr är grisberget himla stenigt alltså! Inte alls så mycket trevlig skog som man hade kunnat hoppas på. Tur att hästarna egentligen är gjorde för vildmarksliv! Jag tror det är bra att variera svårighetsgraden på underlaget. Vi skrittade lugnt och sakta genom stega skogen och tog oss fram tillslut. Det var supermysigt och Hosse var lugn och sansad hela tiden!
Sen travade vi och galopperade i vattenhålet och över hindrena i skogen. Jag hoppade stylen som ligger på kanske 80 cm och han gjorde det jättebra och lugnt! Efter passet stretchade jag honom som jag gjort de senaste dagarna. Hoppas verkligen att det ska ge resultat och att han ska känna att musklerna hänger med honom bättre.
<3

Lördag 27 Augusti-Hosse.

Oj, så himla fin han var idag! Jag red på banan, men började med att skritta ut en lite längre sväng. Han tjafsade inget alls under hela passet och i höger varv tog han stöd på vänster tygel! I skritt trav OCH galopp! Det var så himla kul.
Planen var hursomhelst att rida lite skänkelvikningar i trav och förvänd galopp. Skänkelvikningarna gick bra. I höger varv hade jag kvar honom och kvar stödet, men i vänster biter han fast lite i yttertygeln och faller ut mot spåret. Blev bättre efter hand. Förvända galoppen fick bestå av LA:1ans gamla förvända, den med volten vid X, då jag kände att han var så pass med mig idag och den är lite knölig att rida.
Jag tappar min sits lite i fattningar och avbrott och även i den förvända galoppen. Det måste bli bättre! Men idag jobbade jag mycket med att hålla händerna famför mig och inte dra bak armbågarna. Försökte också se till att händerna var i samma höjd hela tiden och följsamma. Jag tror det blir bättre!
Innan passet var jag och tittade på det här fina ekipaget
Anna och Qajsa!
<3

Fredag 26 Augusti-Hosse och Nisse.

Hosse fick sig en halvlugn dag idag också. Jag red ut med Fanny och Amanda, en lugn tur runt slingan och lite i skogen runt stallet. Jenny fotade ponnytjejerna, så jag våldgästade och snart får ni nog se en ny header här på bloggen! Jag och Jenny är ett bra team;)
Det var himla svårt att åka hem från stallet också, så jag stannade lite extra. Fanny, Rebecca och Anna skulle sova i stallet och när jag inte varit hemma ännu klockan 21, så var det lika gott att sova där. Innan dess fick jag rida en stund på Rebeccas fina ponny på banan. Haha! Tänk att det är så svårt att fatta galopp! Jag tror inte han kände mina ben:P
Sov i alla fall i stallet i en liten säng delad med Anna, efter att ha varit hem en sväng och duchat. Haha:P
Rebecca och Nisse!
<3

Torsdag 25 Augusti-Hosse.

Idag fick Hosse ta det lugnt. Skrittade ut en tur med Rebecca och Nisse i skogen. Sjukt mysigt! Passade också på att öva på mina skillz i svansflätning.
Rebecca och Nisse
Cyklade en sväng med Erik innan stallet, så jag bjuder på en "dagens staoulltfit"
Piké-Schockenmöhle
Tröja-HM
Ridbyxor-Börjes
Strumpor-Esperado
Pojkvän-Erik
<3

Onsdag 24 Augusti-Hosse och Urben.

Idag hoppade jag Hosse. Han var rätt duktig, men när han blir lite trött så blir han så himla bockig och underlaget på banan är lite släppigt, så jag vågar inte riktigt gå på honom heller. Hoppade en kombination med kryss, stigsprång och en rak linje med 4 galoppsprång. Inget högt alls. Ena räcket låg på kanske 85 när vi var klara. Avslutade med att galoppera och hitta avspändheten igen, funkade bra.
På lektionen på kvällen red ajg Urben och vi hade galoppfattningar på schemat. Det kändes rörigt. Uppvärmningen var skritt och trav och sedan skulle vi direkt på övningen, men jag frågade om vi skulle galoppera nåt innan, så då gjorde vi det. Banan känns lite mindre än 20x40 och det är trångt att få plats alla, men vi kämpade på. Urben kändes väl lite oriden, men okej. Jag vet inte vad jag håller på med med mina händer. Långa tyglar och händerna har tippat omkull. Detta måste åtgärdas snarast! Jag rider med spöt mellan tumme och hand och hoppar det ger nåt. Bara jag kunde korta tygeln också!
Jag saknar att rida för AK och Åsa!
Vacker Hosse! Anna fotade med min nya kamera!
<3

Tisdag 23 Augusti-Hosse.

Idag tänkte jag att jag skulle tömköra. Dels för att jag skulle få se honom från backen och dels för att det är bra med variation. Men jag hittade ingen Gjord som passade, så jag lånade en longeringslina istället och linade honom en stund. Han var lite lat och det var svårt att få honom att kliva på.
Efter att jag linat en stund så satt jag upp och fortsatte. Ville fokusera mest på galoppen idag. Jag känner att den är lite svag även fast den blivit bättre, så jag gjorde först flera fattningar på lina, och sedan uppsuttet och avslutade med att rida förvänd galopp på en stor 8-volt. Han kändes stadig och det är bra träning för att stärka galoppen.
Allt som allt var det ett bra pass!
Imorrn är det hoppning på schemat! Då ska jag jobba vidare med sitsen!:D
<3

Måndag 22 Augusti-Hosse.

Idag fick Hosse sig ett utepass i skogen. Jag tycker det är bra att rida ungefär varannan dag ute och varannan inne, något jag tog åt mig när jag red Flicka och Pilar. Hjärnan och benen får bra variation då. Idag travade och galopperade vi i en backa och i skog som inte är helt slät. Jag tror att detta är både lösgörande och uppmärksammande, då han inte bara kan älga på utan måste se sig för och lyfta på benen.
Jag tog också spöt horisontellmellan händerna, vid tummarna, för att känna att jag inte inverkade för mycket med handen. Tror jag måste göra det några gånger nu, eftersom jag blivit lite väl flaxig med handen. Hosse blev jättefin och uppmärksam av det här arbetet och på vägen mot stallet tog vi det höga hindret brevid banan i bara farten. En bock efteråt och sen var han tillbaka! Skitkul att han är så cool nu! travade över slingorna med hinder.
Jag tycker alltid att hästen känns så bra och genomarbetad efter hoppning, så jag tror att det stretschar musklerna bra!
Imorrn tänkte jag rida lite på banan och på onsdag ska vi hoppa!
<3

Ny header!

<3

Bilder på Hossemannen!

Ni får gärna ignorera alla fula miner jag gör. Jag tror det blir lite sådär när jag kämpar för att hålla tungan INNE i munnen istället för utanför. Fokusera på den fina halvaraben istället!:D
Foto: Fanny Nykänen
<3

Söndag 21 Augusti-Hosse.

Vilket dressyrpass jag red idag! jag började med uppvärmning ute i skritt, trav och galopp. Sedan jobbade jag på banan lite liknande som i förrgår. Och det klickade till mycket fortare idag än sist! Vilket lämnade mig med kanske 20 minuter att jobba med andra saker på, så jag valde övergångar idag.
Jag tycker att övergångar är perfekt att jobba med som lösgörande arbete och även för att kolla av att man har hästen mellan hand och skänkel (flummigt uttryck). Idag red jag på serpentiner med övergångar på medellinjen. När jag kände att han inte var med i bågarna så la jag en 10-meters-volt i bågen och hittade tillbaka till balansen.
Hosse kändes riktigt fin idag. Imorrn rider jag nog ut för variationens skull. Han fick ju vila igår.
Fanny fotade massor idag också, så snart kanske ni får se oss in action!:D
<3

Lördag 20 Augusti-Tävling och Galando.

Idag var jag på tävling med Jenny hela dagen i Luleå. De skötte sig superbra! Lasse var lugn och snäll att lasta och Jenny red toppenfint!
Kom hem från tävlingen vid typ halv 6 och for direkt till Lauris för att provrida Carros häst (det roliga jag pratade om ni vet;)). Vi red ut en sväng till sandtaget och han var PIGG! Men kontrollerbar iaf.
Imorrn ska jag förmodligen dit igen.
<3

Fredag 19 Augusti-Hosse.

Idag red jag ett ordentligt dressyrpass på banan och åh, så roligt det var! I början, innan han var uppvärmd, tjasfade vi lite, men jag red på framåt, trav, galopp. Flyttade honom för skänkeln på öppna delen av volten och gjorde övergångar.
Sen efter ett tag så övergick jag till att jobba på mindre volt med att forma insidan ordentligt i båda varven. Såg till att han kom ut till ytter tygel och det funkade riktigt bra! I slutet kunde jag göra övergångar i en rund, avspänd form, och nästan behålla ställningen!
Han såg lite trött ut efter passet, så imorrn får han nog bara skritta en kort sväng eller vila helt, vi får se. Måste prata med matte Maria först=)
<3

Torsdag 18 Augusti-Hosse och Piero.

Idag har det också regnat. Skillnaden idag var att jag gav upp redan efter cykelturen till stallet. Det formligen rann om mig! Jag hade tur och fick låna en regnjacka av Rebecca, så jag höll mig nästan torr på överkroppen.
Hosse fick sig en tur runt slingan idag. Jag red barbacka för att inte offra sadeln. Det gick fint och jag jobbade på spänning kontra avspänning i båda sidorna. Läste en artikel om lösgörande arbete och fick lite inspiration. Där stod bl a att för att kunna jobba stretchande med en muskel, måste hästen själv känna att den vill sträcka ut muskeln, därför måste avspänning föregås med spänning. Hursomhelst blev vi väldigt blöta och Hosse har travat (utan att bli uppäten av sjöodjur) genom massor av vattenpölar!
Piero är en privathäst på PRK, vars ägare Amanda skulle åka iväg idag så jag fick äran att skrittmotionera honom. Red barbacka här också och ut i skogen. Jobbade med att forma sidorna och få honom att sträva framåt, neråt. Tycker att det var en trevlig upplevelse, men oj, vilken manke! Jag gav upp mot slutet, hoppade av och gick sista biten:P Måste ha blivit gammal!
Imorrn hoppas jag på mindre regn och en härligt dressyrpass på banan!
<3

Onsdag 17 Augusti-Hosse och Zaranka.

Det har regnat idag. Och jag hoppade med Fanny och Elina på banan på dagen. Då det regnade. Mycket. Länge. Herregud vad blöt jag var efteråt! Men hursomhelst.
Startade passet med att galoppera. Ville få honom fram till handen och jag upplever att han är lite seg i traven i starten, så jag tänkte att jag skulle galoppera igång honom. Det funkade faktiskt riktigt bra. Jag krävde inget mer än att han skulle öka och minska som jag ville och svänga. När jag sedan jobbade i traven så var han varm i kroppen och jag kunde börja jobba mer lösgörande. Jag tror jag ska testa det här upplägget några gånger nu, då det verkade fungera väldigt bra!
Själva hoppningen gick faktiskt också bra. Hosse har inte hoppat sedan i början av Juni, och med tanke på det var han ju rena lammet idag! Bara ett stopp och två bockserier. Vi hoppade lågt. Max 70 cm och det kändes bra att komma igång lite smått. Han landade faktiskt i vänster galopp några gånger också. Vi har haft jätteproblem med det förut. Vi hoppade studs, två galoppsprång, räcke och sen en åttvolt över ett litet räcke.
På min lektion på kvällen red jag den nya, Zaranka. Eller Ankan. Jag tycker att han är en supertrevlig häst med bra skalle. Vi hade hoppning och fokus på linjer. Ankan hade lite svårt att se avstånd och kändes rätt ovan i hoppningen. Lite svag på backen och ormig i galoppen också, men man får rida mycket med benen och erbjuda ett mjukt stöd i handen så blir det bättre. Jag tyckte det var jätteroligt och tror att han har potential!
På lördag ska jag med Jenny då hon ska tävla dressyr och efter det ska jag göra något roligt, men det får ni veta då!;)
<3

Tisdag 16 Augusti-Hosse.

Idag tänkte jag rida ut, eftersom han gått en del på banan de senaste dagarna, men så när Amanda kom och pratade om hur de ska ändra och fixa hindrena i skogen blev jag så himla sugen på att hoppa lite. Så jag red fram en kortis på banan och hoppade sen slingorna fram och tillbaks. Herregud vad roligt det var! Han var alldeles lugn i början och sen piggare mot slutet, men det var nog bara bra. Började undra vart trycket tagit vägen!
Måste fortsätta jobba på att han inte ska bita sig fast i högersidan i galoppen, det är skitsvårt! Jag tror dock att Hosse uppskattade några skutt i skogen! Imorrn ska vi nog hoppa på banan!
<3

Måndag 15 Augusti-Hosse.

Jag är uppe i Piteå igen! Jag har verkligen haft världens bästa hästsommar och ridit massor, vilket ni kanske märkt, men nu är jag tillbaka och har en liten fux att ta hand om. Det kändes helt underbart att sitta på Hosses rygg igen! Hur mysigt som helst!
Vi skrittade en stund först och sen joggade jag honom lång och låg på banan. Tränade övergångar, kollade att alla hjälper funkade och han kändes mjuk och avslappnad. Han spänner dock till i högergaloppen, så där finns något att jobba med.
Min sits känns stadigare nu efter sommaren, men inte lättridningen! Det är ju lite skillnad på Hosse och Colby. Hosse får man resa sig upp mer själv på medan Colby hjälper mycket där. Kul att känna att tänket kring sitsen sitter kvar i alla fall. AK är bra på att förklara!
<3

Fredag 5 Augusti-Colby.

Idag var Erik med till stallet! Han fick rida Fantastica och det gick superbra! Sen red jag Colby och som vanligt var det supermysigt.
Hej, dålig blogg-dag!
<3

Onsdag 3 Augusti-Colby.

Idag red jag ut med AK. Sommarhagen. Kort och mysig runda! Colby tittade sig om kring hela tiden. AK kallade den för "trollvakten" haha! Han är ju supersnäll, så det blir mest bara tittande åt höger och vänster. Mot slutet kändes han mer avslappnad och släppte efter i ryggen lite och sänkte nacken. FIN häst=)
<3

Tisdag 2 Augusti-Colby.

Idag bestämde jag att det var en slippa-banan-dag. Så vi red på grusvägen bortåt och sedan asfaltsvägen och sen snutten in mott sommarhagen och sen tillbaka idag. Colby skötte sig super. Det var otroligt mysigt och jag jobbade vidare med att känna att jag bestämde när avbrotten skulle ske.
Jag minns att AK alltid har tjatat på mig om att inte följa bokstäverna, utan välja en annan punkt, t ex ett hovspår, eller en skithög, eller nåt, och bryta av vid den. Det blir mer exakt och där jag vill ha det. Så idag övade vi på det. En vattenpöl där, ett grässtrå där, osv. Blir himla roligt när ridningen blir aktiv hela tiden!
<3

Måndag 1 Augusti-Colby.

Idag bestämde jag mig för att vi skulle göra något annat än övergångar, även om jag verkligen lär mig på det. Så jag släpade fram några bommar och red över istället. Först cavaletti på långsidan. Övade på att sitta ner över och det gick bra! Märker att jag börjar kunna plocka upp tempot lite mer nu också, utan att skumpa av. Härligt!
Sedan red jag på en volt över en bom i galopp och jobbade med att inte överarbeta anridningen, se avstånd. Första tre gångerna var total katastrof, jag vet inte vad jag gör! Men sen började jag få ihop det och vi avslutade med att byta över bommen åt båda hållen. Det här med att se avstamp måste jag verkligen bli bättre på!
<3

RSS 2.0