Söndag 31 Juli-Colby.

Red grusvägen idag igen. Den är verkligen perfekt uppvärmning. Tar kanske en halvtimme att skritta, men travar man och galopperar så är det precis lagom som framridning.
Fortsatte sedan gårdagens jobb på utebanan. åttvolt med övergångar. Idag slängde jag först in trav-skritt-trav för jag tänkte att det kanske hjälper min känsla för hur jag ska rida, även om det är stor skillnad i galoppen. Det funkade bra! I galoppen blev de allra flesta övergångarna bra. Några kajkade ihop totalt, men det verkar som jag börjar känna litegranna vart jag ska bryta galoppen i alla fall. Någon dag ska han få lära mig galopp-trav-galopp också. Idag höll vi oss till galopp-skritt-galopp.
Jag måste bli mer noga att kontrollera min sits ofta under passet. Det är super med domarkurerna vid banan. Då kan man slänga ett öga och checka av sitsen, men jag märker oftare och oftare att jag lägger omkull handen som jag haft problem med förut. Jobba, jobba, jobba!
<3

Presentation av mig själv!

Jag har ridit sen jag var 8 år gammal. Det är mer än halva mitt liv. Och hästar är mer än halva mitt liv på riktigt också. Den första hästen jag fick rida på ridskolan var Ballerina. Hon har burit många nybörjare runt i manegen.
Min första favorit var Chadfas och min största kärlek någonsin är Fantastica.
Jag har ridit många olika privathästar genom åren och alltid ridit på ridskola, utan uppehåll. Jag tror att det är viktigt att ta lektioner om man vill utvecklas. Ett bra pass är ett där jag förstått problemen och hur jag ska jobba med dom. Ett bra pass kan också vara då jag jobbat med problemen och sakerhar löst sig och flyter på bra. Fast jag minns bara ett sånt riktigt pass från min tid på hästryggen. Dom är sällsynta.
När jag bor i Piteå rider jag en fantastisk arabkorsning som heter Hosse. Han är lite tokig, men vi har väldigt roligt tillsammans. Så rider jag lektion en gång i veckan på ridskolehäst också. När jag är hemma rider jag olika hästar, ridskolans och privat. Det beror lite på om det är någon som behöver få hjälp när jag är hemma.
Det är skönt att komma hem för jag vet att alla känner mig och välkomnar mig hem med öppna armar. Här behöver jag inte bevisa mig själv hela tiden. Det är skönt.
Efter ett pass. Kan inte säga att det var ett bra pass dock.
Foto: Erik

<3

Lördag 30 Juli-Colby.

Åh, vilket fantastiskt pass! Lycka är verkligen att få en bra känsla när man rider. Först red jag och AK grusvägen fram och tillbaka och jag bara satt där, helt stilla och fokuserade på min sits. Nej, okej, fel. Jag red lätt, och fokuserade på min sits.
Sedan red jag på en åttvolt på utebanan. Först trav sedan galopp med skrittövergångar i voltbytena. Han var avspänd och mjuk och jag jobbade med att ha koll på bogar och tempo och sitta ner. Övergångarna till skritt tog ett par gånger innan jag fick kläm på det. Det har varit en grej jag har haft svårt för en tid nu. Känner inte vart i språnget jag ska ge hjälpen. Men jag tror att Colby ska få lära mig det nu. Han kan ju och gör jag rätt, så blir det rätt.
Nedsittningen gick idag bättre än någonsin. Det måste haft att göra med att han var så pass avspänd som han var. Det var lätt att hänga med i rörelsen idag.
Jag är otroligt glad över att få rida den här fina hästen! Jag lär mig massor.
<3

Fredag 29 Juli-Colby.

Åh! Nu började det kännas att det var alldeles för länge sedan jag satt i sadeln! Jag är verkligen bortskämd med fina hästar den här sommaren. Mycket roligt!
Colby är i alla falla fräsch igen och AK trodde det var strålröta. Idag red vi först en sväng på grusvägen fram och tillbaka. Det spöregnade, men var ganska skönt ändå. Colby var rätt pigg, men skötte sig toppenbra! Han är så himla mysig.
Efter det gick jag in en stund i tältet och red lite. Började med att flytta lite för skänkeln för att kontrollera att jag hade med mig honom och sedan galopperade jag. Jobbade med att rida 4 framåt, 4 tillbaka och verkligen känna att jag bestämde. Gick bra! Avslutade med att sitta ner i traven och idag gjorde jag det UTAN att knipa med knäna! Toppen!
Hursomhelst var det helt underbart att få rida igen!
Fick också en sjukt snygg Piké av AK och ett superfint armband och örhängen av Jossan! Jag är otroligt tacksam. Jag tycker liksom att ansvaret för hästarna är belöning nog. Att få mocka skit och rida lite. Underbart!:D
<3

Headerbyte, hoppas jag!


En lugn dag.

Idag tog jag mig en halvtimmes sovmorgon och var inte nere i stallet förrän 8.20. Jossan är tillbaka så nu har jag bara Rocky och Colby. Släppte ut dom och fixade allt och sen tog jag mig tid att snacka lite skit innan jag åkte hem. Nu är klockan halv elva och jag ska unna mig lite grey's anatomy innan jobbet. Snälla Matilda hjälper mig att ta in Colby idag så får han vara ute lite längre=)
Ikväll blir det som vanligt en tur till stallet för att lägga stallbandage på Colbys bakben och tvätta rent Rockys bromsbett. Mys=)
<3

Söndag 24 Juli-Ilex.

Sista dagen för mig och Ilex idag och jag bestämde redan igår att han skulle få ta det lugnt. Har ju ridit ut på två rätt långa turer i två dagar så jag tänkte att det var gott med en skrittautdag. Jossan tar över imorrn=)
Colbys ben ser bättre och bättre ut. Han får gå ut en stund på morgonen varje dag, då jag inte vill att han ska komma in för sent om han blir missnöjd och det är ju typ ingen i stallet vi ett. Imorrn tänkte jag dock åka dit precis före jobbet, så får han va ute lite längre.
Igår träffade jag ett fan på Ica. Ida läser min blogg och det är jag glad för!;)
<3

Lördag 23 Juli-Ilex.

Det blev en uteritt idag också! Himla mysigt! Vi red till Järnvägen. Det är bra med järnvägen för där kan man galoppera, men dit och hem är det bara skog. Inte som till Säby där man får skritta på asfalt jättelångt. Ilex skötte sig iallafall jättebra och var pigg och glad hela tiden. Synd att sista dagen är imorrn, men Ilex är nog glad att få hem sin matte, och matte är nog glad att få rida Ilex igen=)
<3

Fredag 22 Juli-Ilex.

Colby fick bara vara ute två timmar på förmiddagen idag. Han är så himla störd av bromsarna och värmen och jag vill inte att han ska belasta benet för mycket nu när han är halt. Bättre att jag tar en promenad ikväll för magens skull.
Ilex däremot fick sig en långritt idag! Hur underbart som helst! Jag och Carlsson red till sandbackarna (vilket i själva verket är en lång grusväg) och galopperade. Den vägen är asmysig för det är bra galoppunderlag där det ges och övrigt är skog! Sjukt mysigt att bara traska runt i skogen och snacka skit! Ilex skötte sig jättebra också, lugn och lättreglerad. Såg så himla nöjd ut när vi kom hem, lite trött kanske=).
Vi pratade om att eventuellt rida järnvägen imorrn, men det beror lite på vädret. Kanske drar vi bara en vanlig Säby eller Katte. Men vore så roligt med Järnvägen för det var så länge sen sist!
Jag hittade kantareller i skogen idag också när vi var ute och red, så det blev en god svampmacka till lunchen. Mums!
<3

Torsdag 21 Juli-Ilex.

Idag var det regnigt på morgonen, men täcke på så fick de gå ut hagen alla djuren! Vid halv tre tog jag in dom igen och då var de torra, så inget lidande där inte! Ilex fick en lugn dag idag. Vi skrittade ut en sväng på grusvägen och i skogen. Han är så himla bra på att lyfta på fötterna i skogen! Har superbalans=)
Colby är fortfarande halt, men verkade lite bättre idag. Jag nattbandagerar och promenerar korta turer för att magen ska hålla igång.
Mitt på dagen for jag och päronen till Haninge. De skulle hämta diskmaskin och jag skulle få välja ut en födelsedagspresent. Ett par snygga, gråa Gersemi-ridbyxor blev det, två par ridstrumpor och tre pikétröjor! Nu kanske jag blir tagen för nån snobbig stockholmare där uppe i piteå;)
<3

Onsdag 20 Juli-Ilex och Colby.

När jag plockade ur Colby ur boxen idag, efter att han varit i hagen hela dagen, så tyckte jag han såg stapplig ut och började misstänka att det var nåt knas. Sen vilade han på hö bak hela tiden han stod uppställd. Tog ut han på en lina och bad Åsa kolla. Han var jättehalt på höger bak och jag hade kunnat se det själv till och med. Undrar just vad han haft för sig i hagen?
Jag tog in honom och kylde benet i 20 min och nu står han med stallbandage för natten. Imorrn får jag kolla honom igen. Stackarn=/. Så knasigt att det är nu medan AK är borta också. Inte för att jag inte kan ta hand om honom, men det är alltid lättare när ägaren är hemma!
Ilex däremot fick gå ett 35 min-pass på utebanan. Red på en liten fyrkant och tränade övergångar och på att böja igenom ordentligt i hörnen. Red också några kvarts bakdelsvändningar i hörnen i slutet. Idag var han superavslappnad och lugn. Ett riktigt kul pass! Imorrn ska han få en lugnare dag tänkte jag. Vi ska bara skritta ut en sväng och mysa=).
<3

Tisdag 19 Juli-Ilex.

Idag fick Colby vila, för jag hade missberäknat min dag helt! Trodde jag började 8.30 på jobbet, men visade sig vara 14, och han hoppade ju igår så det gjorde inget med en lugn dag tyckte jag=).
Ilex däremot tog jag på en tur runt Katte. Det gick rättså bra tills han såg en trktor på en åker. Haha! Spänd och ur fokus i säkert 20 minuter efter det. Kastade sig för minsta lilla löv. Han lugnade ner sig när vi kom i skogen och det var ju skönt! Hade inte vart kul med en spattig häst i skogen. Det slutade gott i alla fall!
<3

Måndag 18 Juli-Ilex och Colby.

Idag startade min hästigaste vecka i sommar! Underbart!
Ilex red jag i ridhuset idag, då det regnade ute. Vi tjafsade på en stund angående böjning och eftergivenheten, men se det gav resultat idag! I slutet var han supermysig och lyssnade bra på vad jag bad om. Red lite skänkelvikningar och gjorde en del galoppfattningar.
Jag tycker personligen att det är lite klurigt att göra en bra galoppfattning. Det är något jag måste jobba på. Kanske ska ta och kika lite mer i speglarna nästa gång och analysera vad som bör ändras på. Inner höft framåt neråt!
Colby fick hoppa idag. Frågade Åsa om nåt bra tips för att hitta avstånd till hindret och hon föreslog en galoppbom några språng före hindret. Jag la en bom 13 meter framför ett räcke och det blev toppen! Han blev lite pigg bara. Tror jag red på lite väl mycket framåt, men då satte jag tillbaka lite och det funkade fint igen. Det var otroligt roligt och jag hade mycket bättre koll på bogarna idag!
Ikväll kanske det första inlägget om hästarna i mitt liv dyker upp;).
<3

Söndag 17 Juli-Colby

Red på utebanan idag på morgonen. Skön temperatur innan solen började steka för mycket! Det gick halverst idag. Han kändes vinglig och jag hade inte alls koll på bogarna. Revansch imorrn. Jag jobbar vidare med nedsittningen och det går bättre och bättre! Imorrn funderar jag på att hoppa litegranna, då jag ändå är ledig. Skönt att slippa stressa! Har ju tre hästar att se efter från och med imorrn också, det blir hur kul som helst!:D
<3

Fredag 15 Juli-Colby.

Igår red jag Colby. Det var mulet så vi startade med en tur fram och tillbaka på grusvägen, mysigt! Sedan ägnade jag 15 minuter åt trav, nedsittning och galopp. Han sökte sig mycket framåt neråt idag och jag pratade med AK och hon sa att det nog är okej, jag får känna mig fram.
Hursomhelst är jag nöjd med passet. Kniper fortfarande lite med knäna, men det känns som att det blir bättre iaf! Och ska jobba med att se om han vill söka sig neråt nästa gång också=)
Från och med imorrn har jag Colby och Rocky (men Rocky ska vila) och från måndag har jag Ilex. Gud, vad jag älskar hästarna!:D
<3

Nytt projekt-Hästar genom tiderna!

Inget stall för mig idag. När jag kom hem från jobbet var jag så trött att jag skulle kunnat somna på fläcken, men ena systern var här med familjen och vi skulle äta tillsammans. Det var trevligt, men ja, som sagt, trött!
Jag tänkte i alla fall presentera hästarna i mitt liv, nu och då. Nåt inlägg om dagen kanske. Jag börjar inte ikväll. Måste nog fundera lkite först på alla dessa hästar som berört mig och format mig till det ryttare jag är idag. Så keep watching så får ni mer sen=) Orkar du inte klicka in här varje dag så tipsar jag om att börja använda bloglovin, där kan du på ett enkelt sätt hålla koll på dina favoritbloggar!
Ha det fint sålänge!
<3

Tisdag 12 Juli-Colby.

Idag var mitt första arbetspass på Ica och jag var otroligt trött när jag kom hem, men jag kommer inte hinna rida imorrn och jag vill verkligen ta vara på all tid jag kan få!
Allergin blir tyvärr bara värre och värre, men det är alltid såhär på sommaren. Jag vaknar med sönderkliade ögon och i stallet nyser jag som en tok. Det får inte stoppa mig. Jag ska testa ögondroppar.
Jag hoppade i alla fall idag. En dogleg längs långsidan på utebanan. Jag har otroligt svårt för att se avstånd! Vi ligger alltid på halvavstånd och han får trampa intill. Och oxern for ner ett par gånger pga detta. Jag testade att lägga upp en bättre galopp innan hindret och ändra vägen, men ingen skillnad. Tror jag skulle behöva nån på backen som kan se vad som händer.
Annars gick det bra. Det går både att gasa och bromsa och svänga och han hoppar upp sig bra när han kommer nära.
Det är roligt att hoppa hästar som man inte behöver vara på helspänn på, som bara rullar på och gör som man ber. Guldstjärna till Colby.
Bygger bort hinder med, återigen, Marconn.
Foto: Erik

<3

Tipsa mig!

Jag rider ju väldigt mycket den här sommaren och jag fullkomligen älskar det! Men jag känner att jag behöver ha lite bra träningstips vid sidan av ridningen. Om det är övningar för att förbättra sits eller så så är det ju extra intressant. Men kom igen nu! Ge mig ditt bästa träningstips för sommaren. Om det är några som svarar så publicerar jag ett inlägg med tipsen senare!
Jag vet att flera av er tänker löpning, men kan ni inte då beskriva hur och var? Vart ni hittar inspiration och så.
tack!
<3

Måndag 11 Juli-Colby.

dagen bjöd på lite mindre stekigt väder och det är bara skönt utifrån hästperspektiv. Jag och Colby bestämde oss för att det var tillräckligt mulet för en uteritt. Han är jättekänslig för bromsar och myggor, så man får passa på när det är mulet.
Red grusvägen fram och tillbaka och galopperade sen runt utebanan några varv. Han är så himla snäll och go! Och stor! Det gick bra idag och han blev inte alls lika svettig som igår. Anna-Karin hjälpe mig också igenom ett byte. Haha! Tänk att jag ridit mer än halva mitt liv och ändå inte kan göra byten!? Det är nåt jag måste jobba på, att lära mig allt jag borde kunna. Först ut: Byten!:D
Förövrigt så har värmen inte bara resulterat i svettiga hästar, utan öven ett fint litet ridsår vid höger sittben... Är det nån som har nåt bra tips på att:
1, Bli av med det?
2, Undvika att få det?
Jag har bara bilder på mig och Marconn på datorn, så lev med det;) Jag får väl ta med kameran nån dag. Här har ni en fin bild på sittbenen;) haha!
Foto: Erik
<3

Sitsen och dess otroliga inverkan!

Eftersom jag kom in på spåret sits och inverkan igår så tänkte jag dela med mig av två länkar. De är båda forskningsprojekt kring sitsen och dess påverkan på hästens välbefinnande. Den andra är en uppföljningsstudie av den första.
Tyvärr kunde jag inte hitta de fullständiga rapporterna och detta är bara sammanskrivna populärvetenskapliga artiklar. Hoppas ni kan finna det läsvärt=)
Jag tror verkligen på det som står i rapporterna, och framförallt i den andra rapporten, om hur viktigt det är att från början frömja en god sits. Att redan tidigt ge tips och råd om övningar utan häst. Många ridskoleryttare rider ju bara en gång i veckan och för att de ska ha möjligheten att utvecklas ordentligt måste de få tillgång till bra tips och tricks. Jag själv känner att jag saknar konkreta övningar att göra utan häst, som inte går ut på att träna hela kroppen eller kondition eller liknande, utan som "bara" gynnar sitsen.
Kanske är det här ett utvecklingsområde för våra ridskolor? Hålla oss med uppdaterad forskning och integrera sitsträning i ridningen samt skaffa sig kunskap om konkreta övningar för förbättring?
Länk till första studien.
Länk till andra studien.
Har du nåt bra tips på läsning om sitsen? Övningar, teori etc?
Jag och Marconn, PRK, före ett hoppass på utebanan. Det är också Marconn som pryder header-bilden.
Foto: Erik Bjerknes
<3

Söndag 10 Juli 2011-Colby.

Då kör vi helt enkelt!:D
Idag har jag ridit Colby. Det är en stor valack på 175+. Igår fick jag hjälp av Anna-Karin med min sits på just honom och jag ska tala om för er att det är INTE lätt att sitta ner när det rör sig så mycket. Slappna av i höfterna, spänna magen, inte titta upp, inte höja handen, lossa knäna, lossa min egen nacke... I could go on forever! Det finns mycket att peta till i min sits, men jag väljer att skriva ner det jag tar med mig förutom ovanstående.
Nämligen att i skritten måste man tillåta det att röra sig mycket och även i sidled, annars kan man stjälpa mer än hjälpa. I traven gäller allt ovanstående (såklart) och att man måste följa med i rörelsen, för det kommer att röra sig. I galoppen ska inner höft framåt och neråt en aning och axlarna ska vara paralella med hästens rörelse och som jag förstår det så innebär det att ytter axel inte alls ska vara framför inner på volt. Om den var det så skulle ju hela kroppen bli vriden då fokus ska vara på att få fram och ner inner höft.
Jag gillar sitsträning. Där får man chansen att fokusera på sig själv utan att tänka på ridvägarna och annat pill.
Men nu till idag. Nedsittningen i trav gick betydligt bättre idag och jag ska fortsätta jobba på samma sätt. Idag jobbade vi över två galoppbommar med 21 meter mellan, alltså 5 normala galoppsprång. Började med att trava fram en stund på volter och fyrkantspår för att känna att han lyssnade fram och tillbaka. Sedan jobbade vi först med att korta och rida på många galoppsprång mellan bommarna. 6,5 blev vårat rekord för dagen. Tror att vi kan få till 7 nångång i framtiden. I vänstervarvet var det stadigt 6 som var rekordet.
Avslutade med att rida på få galoppsprång och vi klarade 4 i båda varven. Han kändes jättefin och lyhörd och blev alldeles svettig efter en halvtimme på utebanan. Stackarn! Det fläktade inte mycket idag.
Det är otroligt roligt att rida Colby eftersom han är så himla stadig i allt man gör. Lydig och snäll. Och gosig!
<3

Starten på nåt nytt!

Hej kära människor!
Jag gör ett nytt försök idag att starta en hästblogg. Jag blir inspirerad av min vän Sara som skriver om sin utveckling och annat kul. Jag tänkte använda den här delen av bloggen till att dels föra en riddagbok för mig själv, men också för andra.
Jag rider bara på andras hästar, eftersom jag inte har någon egen och tycker att detta är otroligt utvecklande och roligt!
Om ni undrar något om mig, så hänvisar jag till min vanliga blogg, som nu kanske kan gå från att vara en blandblogg, till att blir en mer reflekterande kring andra delar av mitt liv, så får den här bloggen stå för hästdelarna.
Vi ser helt enkelt hur detta funkar!
VÄLKOMMEN!
<3

RSS 2.0